Sangbok

«Sangboka» nedenfor ble et prosjekt som er lagt på is pga. av rettigheter!

Her er noen tips for å finne noter og tabulatur og andre ressurser for å lære sanger:

Wikipedia har en god oversikt over sanger som egner seg for nybegynnere. Sanger som du kan spille bare med nybegynner-grep som de du finner ved å velge «Nybegynnere» i Lloyd Hassells <<Finn Gitargrep>>.

For sanger er det også et kjempetips å skaffe seg et godt musikk-notasjonsprogram med støtte for tabulatur (tab) som TuxGuitar (frivare også for Windows), Guitar Pro (kommersielt) eller Power Tab (frivare, men ikke lenger under utvikling). Du finner nemlig titusenvis av sanger på nettet, i forskjellige tabulatur-formater på nettet, som disse programmene kan åpne og spille av i det tempo som passer deg. Og så er det bare å bruk Google og søk etter sanger med tabulatur.

Bakgrunn

Da Internet kom til begynte gitarister å utveksle sanger. Det utviklet seg raskt et format for gitar-tabulatur i rentekst (ASCII). Før WWW foregikk det på Usenet og da i ASCII, på usenet-grupper som alt.guitar.tab og rec.music.makers.guitar.tablature. Etterhvert som www kom, oppstod det først nettsteder som OLGA - The OnLine Guitar Archive som ga lettere tilgang til usenet-samfunnets tabulerte sanger og annet stoff. Men pga kopirett ble OLGA etterhvert nedlagt. Du kan imidlertid fortsatt finne hele OLGA-arkivet via gamle ftp-arkiver. I dag dag går det i tabulatur-programvare som også lar deg redigerer og også legge til noteverdier slik at du kan spille av sangene. Guitar Pro er det mest utviklede notasjonsprogrammet spesialisert for gitar og tabulatur. Det finnes også endel gratis programmer. Se tabulatur.

Etterhvert som nettet har fått mer båndbredde og video har blitt aktuelt, er det beste i dag nettsteder som gir opplæring i sanger med video og tabulatur. Det kansje aller beste nettstedet i verden i dag, i så måte, altså for å lære sanger, er det brasilianske nettstedet Cifraclub som er fantastisk bra lagt opp. med en kombinasjon av besifrede santekster, grep, video, tabulatur, nedlastbare filer i «gitar pro>>-format osv. Og de som lager videoleksjonene bygger også på sterke brasilianske pedagogiske tradisjoner. For mer om videoleksjoner, se nedenfor.

Du finner også online tabulatur-program som Songsterr.com - ressurs med massevis av gitartabs som kan spilles av online. Forøvrig er det bare å google med søkeuttrykk som tabulatur eller «guitar tabs». Klikk her for en oversikt over nettsteder der du kan laste ned tabulaturer til gitar, bass etc.).

Noen tips for søk etter mer spesiell musikk.

Fan av samba, bossa nova, brasiliansk? Da finne du tusenvis av sanger ved å legge til noen passende portugisiske fraser til sangtitler når du googler: cifra (besifring), cifras eller cifra e tabs, «violão» (gitar), «letra» (lyrikk), cifras violão MBP (uttrykket MBP, Música Popular Brasileira, betegner i vid forstand all musikk med brasiliansk opprinnelse). Her er noen gode brasilianske nettsteder:

Video-leksjoner for sanger - på nett