gitaroppsett:truss-rod

Truss-rod - justering av gitarhalsens relief

Truss-stangas hensikt

«Truss-rod» er ei stålstang i gitarhalsen som har til hensikt å motvirker spenningen fra strengene. Med Truss-stang blir det mulig mulig å konstrueres en slankere hals med samme stivhet. Tidligere måtte man dimensjonere opp halsen for å få den stivhet man trengte for å få den rette kurven på gripebrettet.

Den optimale kurven på gripebrettet tenderer mot å være paralell med den kurven som strengene danner når de vibrerer. Det sier seg selv at når gripebrettet følger den samme kurven som strengene, så kan du få en renspilt gitar med lavere strenghøyde (action).

Justerbar truss-rod har den fordel at du kan finjustere og gi halsens nøyaktig den konvekse krumming (foroverbøy) som den skal ha (på engelsk relief). I så måte kan det være en fordel med en dobbeltvirkende truss, særlig hvis du skal bruke de tynneste strengene.

VIKTIG! Justeringen av truss-rod gjøres altså utelukkende for å få den rette framoverbøyen på gitarhalsen, ikke for å tilpasse strengehøyden! Strengehøyden justere du ved å justere stolen og eventuelt file ned sadelen

OVERJUSTERING AV TRUSS-ROD KAN FØRE TIL AT HALSEN BLIR SKADET.

En grunn til å justere truss-stanga er at du bytter til strenger med en annen spenning (tykkere/tynnere strenger), slike at du må justere spenningen på truss-stanga tilsvarende. Strengenes spenning varierer med strengtykkelsen.

Gripebrettet skal ha en svak kurve som paralellt med den kurven som de vibrerende strengene følger. Kurven måles vanligvis med en føler på 8. bånd (sjekk spesifikasjonen i manualen til din gitar), ved at man legger en linja (rettholt) på båndene. Sjekk avstanden i manualen for din gitar. Du kan også bruke strengene som rettholt, ved å klemme dem ned i første og siste bånd. Da skal du altså ha en klaring i 8. bånd på ca 0.2 - 0.3 mm (sjekk spesifikasjonen i manualen til din gitar). Når du klemmer den ned så vil du høre et lite klikk. Er det ingen klaring, så er gripebrettet enten for rett eller det buler feil vei.

Tips: Hvis du sette en linjal på gripebrettet og du drar den nedover vil du høre et lite klikk når linjalen sklir over de nederste båndene, hvis halsen krummer den riktige veien.

Uten truss ville halsen din antagelig bule for mye innover. Du vil da se at de øverste fem-ti centimeterne av gitarhalsen har en vel påfallende bøy. Den bøyen den skal ha er så liten at du knapt kan se det.

Ved da å stramme opp truss-stangskruen (stram med klokka, men bare en kvart til en halv omdreining i slengen), og vel og merke med riktig stemte strenger, så vil da gitarhalsen retter seg opp igjen.

Når du justere trussstanga så stamme i etapper, og bare på en kvart omdreininger og mindre.

Etterhvert som du strammer vil strengene legge seg nærmere inntil båndene. Derfor må du også justere opp stolhøyden etter at du har strammet truss-stanga.

Summa summarum: Buler gitarhalsen innover (altså mot deg), vil du ved å stramme truss-staga kunne få lavere strenghøyde og en gitar som er lettere å spill på.

  • gitaroppsett/truss-rod.txt
  • Sist endret: 10 år siden
  • (ekstern redigering)