gitaroppsett:intonasjon

Intonering - justering av strengelengde

Hva betyr intonere?

Å intonere betyr ganske enkelt å justere strengenes lengde slik at de er (mest mulig) <strong>renstremt i alle bånd</strong> opp over gripebrettet (med strenglengde mener her avstanden mellom stolsadel og halssadel).

Når en streng er stemt i ett bånd, skulle den ideeelt være stemt i alle de andre båndene også, når den er riktig intonert. En dårlig intonert streng skulle da lyder stadig mer surt oppover i båndene, selv om den er perfekt stemt i ett bånd.

Det kan være drepende for spillegleden når du har stemt instrumentet ditt og den fortsatt er ustemt noen bånd. Du stemmer og stemmer, men opplever likevel at noen akkorder lyder ekstra surt, eller at gitaren bare virker mer og mer sur oppover i båndene. Og ekstra drepende blir hvis du ikke er bevisst på hva problemet er. For selv om du ikke er bevisst på at gitaren er sur i endel bånd, så vil du merke at det ikke låter bra over alt.

Desverre er det ikke mulig å få en helt perfekt intonasjon på en gitar. For du kan ikke justere båndene beliggenhet på halsen individuelt. Og har du et like veltrente øre som en fiolinist vil du merke at det er litt surt noen steder, uansett hvor godt intonert guitaren din er.

Rask sjekk på gitarstrengs intonasjon: Har du ikke et stemmeapparat, så bruk det gamle trikset: Sjekk om strengen spilt i tolvte bånd er akkurat en oktav av samme streng spilt åpent, eller at den har samme tonehøyde som flageoletten i 12 bånd. Mange mener at det siste alternativet er det beste.

Men intonasjon på en gitar blir aldri perfekt. Fordi strengenes har ulike tykkelse og at båndene er like for alle strengene, blir det umulig å få intonert gitaren helt korrekt i alle bånd. Trikset er derfor å intonere strengene alt etter din spillestil. Spiller du for eksempel akkorder i de første posisjoner på gitarhalsen er det smart å intonere gitaren med sikte på at tonene i de første båndene er best intonert.

Altså: Er tonen fra strengen spilt i 12. bånd nøyaktig en oktav av tonen i 0. bånd (åpent bånd)? Hvis ikke, intonér!

Det 12. båndet befinner seg teoretisk på midten av strengen - dvs. tolvte bånd deler av strengen i to like lengder. Tonen du får i tolvte bånd (halve strenglengden) skal da være nøyaktig en oktav av tonen du får med åpen streng (hele strenglengden).

Dobbeltsjekk: Du skal også ha samme tonehøyde på flageoletten i 12. bånd, som den du får når du spiller den i dette båndet. Dermed har du to toner som referanse for å sjekke om strengen spilt i 12 bånd er sur i forhold til de to andre (åpent og flagolett i 12. bånd).

Stemmeapparat Men det sikreste for å få mest mulig nøyaktig intonasjon, er å bruke et kromatisk stemmeapparat - dvs. et elektronisk eller digitalt måleinstrument som gjenkjenner alle tolv toner og viser deg om tonen er ustemt. En annen fordel med et kromatisk stemmeapparat - fremfor et som bare gir deg (EADGBE) - er at du da også kan bruke det for alternativ stemming som DADGAD, åpen E (E-B-E-G#-B-E) etc. Det kan lønne seg å skaffe seg en med innebygd metronom, og vel og merke da en metronom som du kan sette til å klikke på 2. og 4. slag i takten.

Med et kromatisk stemmeapparat får du raskt full oversikt over ståa for hver streng i alle bånd oppover halsen. Og det lønner seg å sjekke gjennom alle strenger i hvert bånd. Det for om ikke annet å få full bevissthet om noe du kansje hittil bare har hatt et underbevisst forhold til.

MERK! Hvis du ikke bare har flyttbare stolsadler, men også flyttbar stol, så kan du trenger å finne skalalengden først, for riktig plassering av stolen. Riktig skalalengde finne du ved å måle fra halssadlene til midten av det 12 båndet, og multipliser den avstanden med to.

            
          Strenglengde
  _____________________________________________   justering av 
  |           |          | <--- intonasjonen
 sadel          12.         stol
 (nut)         bånd        (bridge)
 1. Stemme strengen du skal intonere først.
 2. Spill strengen åpent (0), deretter flageoletten (12F) i 12. bånd, deretter strengen trykt ned i 12. bånd (12). Om strengen spilt i 12 bånd er fullt en oktav i forhold til strengen spilt åpent, og har akkurat samme tonehøyde som flageoletten i 12 bånd, så er alt i orden. Dette må du gjøre i etapper, slik at du justere og stemmer, og justere og stemmer til de lyder likt.
  1. For lav: 12 er lavere en 12F, og ikke fullt en oktav i forhold til 0, så redusere strenglenden.
  2. For høy: 12 > 12F og ikke oktav for 0, så øk strenglengden.

Gehøret ditt - når det gjelder hvor små toneforskjeller øret ditt er i stand til å merke - er avgjørende for hvor godt du får til dette. Selv om du har et godt øre, er det bruk et stemmeinstrument eller et elektronisk stemmeverktøy. Folk som har et eksepsjonelt velltrent øre, som fiolinister, kan i så måte irritere seg på gitarister.

PS: Gitarer og andre strenginstrumenter med gripebrett er det umulig å intonere helt perfekt. Skulle det bli perfekt måtte du ha andledning til å flytte båndene individuelt for hver streng.1)


1)
Men det finnes forskjellige forsøk på å løse intonasjonsproblemet. En mulig løsning er Fretwave løsning med bølgede bånd
 • gitaroppsett/intonasjon.txt
 • Sist endret: 13 år siden
 • av 127.0.0.1