sangbok

Sangbok

«Sangboka» er et prosjekt som er lagt på is pga. av rettigheter!

Men det finnes jo titusenvis av gitar-tabulatur på nettet og filer med tabulatur i mange formater.

Et av de meste brukte programmer for slike filer er Guitar Pro. Det er et kommersielt, men det utvilsomt mest velutviklede programmet for tabulatur. Det finnes mer generelle musikk-notasjonsprogrammet som Sibelius og Musescore som har støtte for tabulatur, og det finnes gratis tabulatur-programmer som TuxGuitar, PowerTab og

Her er noen demoer fra utvikleren for hva det er godt for og hvordan du kan bruke det.

Det finnes også frivare-programmer med støtte for tabulatur (tab) som TuxGuitar (frivare også for Windows) og Power Tab (frivare, men ikke lenger under utvikling).

Og så er det bare å bruk Google og søk etter sanger med tabulatur.

Bakgrunn

Da Internet kom til begynte gitarister å utveksle sanger. Det utviklet seg raskt et format for gitar-tabulatur i rentekst (ASCII). Før WWW foregikk det på Usenet og da i ASCII, på usenet-grupper som alt.guitar.tab og rec.music.makers.guitar.tablature. Etterhvert som www kom, oppstod det først nettsteder som OLGA - The OnLine Guitar Archive som ga lettere tilgang til usenet-samfunnets tabulerte sanger og annet stoff. Men pga kopirett ble OLGA etterhvert nedlagt. Du kan imidlertid fortsatt finne hele OLGA-arkivet via gamle ftp-arkiver. I dag dag går det i tabulatur-programvare som også lar deg redigerer og også legge til noteverdier slik at du kan spille av sangene. Guitar Pro er det mest utviklede notasjonsprogrammet spesialisert for gitar og tabulatur. Det finnes også endel gratis programmer. Se tabulatur.

Etterhvert som nettet har fått mer båndbredde og video har blitt aktuelt, er det beste i dag nettsteder som gir opplæring i sanger med video og tabulatur. Det kanskje aller beste nettstedet i verden i dag, i så måte, altså for å lære sanger, er det brasilianske nettstedet Cifraclub som er fantastisk bra lagt opp. med en kombinasjon av besifrede sangtekster, grep, video, tabulatur, nedlastbare filer i «gitar pro>>-format osv. Og de som lager video-leksjonene bygger også på sterke brasilianske pedagogiske tradisjoner. For mer om video-leksjoner, se nedenfor.

Du finner også online tabulatur-program som Songsterr.com - ressurs med massevis av gitartabs som kan spilles av online. Forøvrig er det bare å google med søkeuttrykk som tabulatur eller «<lang en>guitar tabs</lang»>. Klikk her for en oversikt over nettsteder der du kan laste ned tabulaturer til gitar, bass etc.).

Noen tips for søk etter mer spesiell musikk.

Fan av samba, bossa nova, brasiliansk? Da finne du tusenvis av sanger ved å legge til noen passende portugisiske fraser til sangtitler når du googler: <lang br>cifra</lang> (besifring), <lang br>cifras</lang> eller <lang br>cifra e tabs</lang>, «<lang br>violão</lang»> (gitar), «<lang br>letra</lang»> (lyrikk), <lang br>cifras violão MBP</lang> (uttrykket MBP, Música Popular Brasileira, betegner i vid forstand all musikk med brasiliansk opprinnelse). Her er noen gode nettsteder for :

Video-leksjoner for sanger - på nett

  • sangbok.txt
  • Sist endret: 6 år siden
  • av admin