gripebrettet:kromatisk_skala

Den kromatiske skalaen

Skalaen som inneholder alle de tolv tonene. Denne skalaen er den skalaen som alle andre skalaer hentes fra.

Skalaen kan defineres på vanlig måte med heltrinn og halvtrinn (med «1» for hele trinn = to bånd, og ½ for halve trinn = 1. bånd). Heltoneskalaen har bare halve trinn.

 C  C#  D  D#  E  F  F#  G  G#  A  A#  B
  ½  ½  ½  ½  ½  ½  ½  ½  ½  ½  ½

Det til forskjell fra for eksempel heltoneskalaen som inneholder bare hele trinn

 C  D  E  F#  G#  A#  
  1  1  1  1  1  

Den kromatiske skalaen på gitarhalsen opp til 17. bånd (notenavn med kryss):

Den kromatiske skalaen på gitarhalsen med b:

Her er en brukbar skala-boks for den kromatiske skalaen.

Det er viktig å kunne spille og visualisere den kromatiske skalaen feilfritt opp og ned et par oktaver, og få dette skikkelig inn i fingre og øyne. Mer om det nedenfor.

Og her er bluesgitaristen BB King sin måte å fingre den. Han forteller i videoen nedenfor at han pleier å varme opp med den kromatiske skalaen, og at han høre nye ideer hver gang han gjør det:

Den kromatiske skalaen er utgangspunktet for alle andre skalaer. Men på gitaren finner du ikke alle notene i den kromatiske skalaen lagt etter hverandre som på et piano. På et piano er du aldri i tvil om hvor neste trinn i den kromatiske skalaen befinner seg. Det er neste tangent. Du kan spille hele den kromatiske skalaen opp og ned ved bare å dra en finger opp og ned fra tangent til tangent på klaviaturet. Det er intuitivt klokkeklart hvor neste halvnote befinner seg.

Det samme gjelder hvis du for eksempel på et piano skal spille heltoneskalaen. Det er annenhver tangent oppover eller nedover, uansett hvor du begynner fra. Men på gitaren er bildet mer kaotisk til å begynne med:

Her er heltoneskalaen på gitar:

På gitar er det bare intuitivt klart på én streng. Men når du skal gå fra en streng til den neste, er det ikke lenger klart. Ta en C i åttende bånd på 6. streng, i hvilke bånd finner du da neste trinn (C# eller Db) på 5. streng? Eller hvis du skal spille heltoneskalaen (annenhver tone) på gitar i to oktaver, kan du umiddelbart se hvilke bånd du skal spille fra streng til streng?

Ved å øve inn den kromatiske skalaen med skalaboksene, vil du aldri være i tvil om det.


Hvis du ikke kan se notene, last ned Sibelius Scorch plugin.


Skala Intervaller

 • gripebrettet/kromatisk_skala.txt
 • Sist endret: 7 år siden
 • av admin