propolis

Propolis, som grunning for strenginstrumenter

Propolis (fra græsk: προ πόλις, pro polis, «for byen»), også kalt bielim, er et gyllen-brunt klebring biavlsprodukt.

Instrumentmakere har brukt propolis i århundrer til overflatebehandling av instrumenters treverk. Probolis har blitt brukt allerede av de gamle egypterne til balsamering. Så ikke til å undres at propolis er egnet til å forsegle treverkt og hindre ferniss på instrumenter i å trenge inn i treets fibre. Propolis skal også være egnet til å få fram liv og spillet i treverket, ved å fremhever årringene, og det skal gi en antikk gulfarge. Det binder naturlig nok også godt til terpentinbasert ferniss, i og med at hovedkomponenten i propolis er harpiks. Det vil også ha en bevarende virkning på treet fordi propolis er bakteriedrebende, hindrer soppdannelse etc.

Propolis skal ha vært en viktig bestanddel i den grunning som Stradivarius og andre italienske instrumentmakere har brukte.

Propolis kan fremkalle sterke allergiske reaksjoner1). Det er ikke å anbefale for folk med pollenallergi eller allergi mot bistikk. Men det skal være mulig å få fatt i allergenfri propolis. Allergenfri propolis kan jo være et tips til grunningen av treverket for gitarbyggere, gitarmakere, og alskens lutenister og instrumentmakere som bygger instrumenter av tre.

Propolis er altså et biavlsprodukt og blir laget av honningbier for å impregnere kuben, tette sprekker i bikuben og rundt inngangshull slik at angripere ikke kan komme inn. Hovedbestanddelen er harpiks som biene samler fra nåletrær og fra bladknopper på løvtrær. Det inneholder flere vitaminer - vitamin A, vitamin B3 og vitamin E - og bla. også flavonoider -dvs. plantefarvestoffer of antioksydanter. 2)

Biene bruker det kuriøst nok også til å balsamere angriper som biene klarer å komme seg inn i bikuben men som biene ikke klarer å frakte ut, etter å ha stukket dem til døde. Slik kan man da finne balsamerte innsekter og smågnagere inne i bikuber. Det var kansje av den grunn at allerede de gamle egypterne brukte propolis når de balsamerte sine faraoer?

Se Norges Birøkterlag sin infoside om propolis. For mer om propolisferniss / propolisgrunning, se classicalvarnish.com, og A RATIONAL LOOK AT THE CLASSICAL ITALIAN COATINGS av Koen Padding.


1)
Gå til PubMed-artikkelen Contact dermatitis and other skin conditions in instrumental musicians og søk på propolis for en oversikt over dokumenterte allergireaksjoner på propolis hos musikere, etter hudkontakt med instrument
2)
For en mer detaljert oversikt over hva det inneholder, se nettstedet IlogMaria.com og dokumentet Bee Propolis, for mer seriøs dokumentasjon av hvilke stoffer propolis inneholder, og hvilke medisinske virkninger det har, se Kapittel 5 i Value-added Pproducts From Beekeeping, FAO Agricultural Servicees Bulletin No. 124, av R. Krell
  • propolis.txt
  • Sist endret: 11 år siden
  • (ekstern redigering)