band-in-a-box

Band-In-A-Box

Band-In-A-Box eller BIAB er et automatisk musikk-akkopagneringsprogram som etterhvet er utviklet til å låter utrolig profesjonelt og sofistikert. BIAB begynte som et ATARI-program - altså PC-en kom på markedet - som et program for å liksom ha et backing band som du kunne synge eller spille til. Enten det nå var for gledens skyl eller for å øve eller komponere en sang eller improvisering over akkorder, eller for å få en opplevelse av hvordan noe vil låte i et band.sammenheng. Hendig når man ikke har en haug av musikere og orkestre tilgjengelig.

Den grunnleggende funksjonen er at Biab lager et nærmest profesjonelt automatisk akkompagnement - og melodier og soloer - med forskjellig instrumentering og i forskjellige musikkstiler, bare basert på at du skriver inn akkordene til sangen, og klikker deg fram til en passende musikkstil med de instrumenter du ønsker å ha med i «bandet» og spille av. Det tar bare noen sekunder å generere, og så kan du tilpasse litt her og der til du er fornøyd, og så lagre det i en liten fil, eller eksportere hele greia som et backing track til wav eller mp3.

Du kan også spiller inn sangen via et midi-instrument som piano, eller legge inn noter, eller du kan søke i tusenvis av BIAB-filer for sanger på nettet med akkordprogresjoner eller også melodi, stiler etc. Og finner du ikke en sang på nettet er det bare å skrive inn akkordene for en sang, og velge en passende musikkstil. Meget enkelt å bruke de grunnleggende funksjonene i det. Og det funker utrolig bra til å være automatisk generert musikk, gjerne bare fra din input av akkordene i en sang. Så legger da «Band in a box» til resten.

Du bare skriver inn akkordene fra en sangbok, «real book» eller lignende og vips har du et ferdig akkompagnement som du kan spille av. Du kan så tilpasse det vha et vel av ulike stilarter. Du kan også generere soloer, reharmonisere progresjonen, se notene som spilles på at virtuelt gripebrett eller klaviatur, endre tempo, legge til instrumenter, forskjellige stilarter for samme sang osv osv. Du kan også importere midi-filer eller spille inn midi direkte fra instrumentet ditt (synth, krever gitar med midipickup) på et akkopagnement. Du kan også eksportere til Wav (mp3 etc.) og få gangske så profesjonell lyd ut. Mer om det i Vidar Andersen sin norsk brukerveiledning for BIAB. På nettet finner du BIAB-filer for omtrent det som er av sanger.

Historien om Biab

Selv i dag er programmet unikt. Men allerede i 1990 mottok programmet PC Magazin sin utmerkelse for «technical excellence>>. Det hadde den gangen automatisk akkopagnering med tre stemmer «bass, drums og piano chording in 24 styles of popular music Plus USER DEFINED STYLES with up to 6 instruments and now with a NEW melody recording track>>.

Nettstedet Atari Mania har endel skjermutklipp fra versjon 4 fra rundt 1990.

Den gangen kom programmet på to disketter på til sammen rundt en megabyte. Du kun lagre sanger som filer, og fikk hele 400 sanger inn på en diskett, het det i annonsene for produktet.

I dag er programmet totalt på 60 Gigabyte, rundt 60 000 ganger større. Det kommer naturlig nok av at programmet bruker samplinger og studio-opptak av forskjellige instrumenter og instrumentalister for å leve opp til den drømmen som var der allerede i 1990 om å lage et program som ikke bare produserte automatisk akkopagnement, men som også låt profesjonelt.

http://bandinabox.wikia.com/wiki/Band_in_a_Box_Wiki

  • danske brukergruppe, her kan du finne informasjon og stille spørsmål på norsk. Mannen bak denne brukergruppa står også for den danske oversettelsen av programmet. Det finnes ingen norsk oversettelse.

Se også Impro-visor

  • band-in-a-box.txt
  • Sist endret: 10 år siden
  • av admin