akkorder:omdreiningspunkt

Dette er en gammel utgave av dokumentet!


Omdreiningspunkt (Pivot) ved akkordskifter

Akkordskifter rundt et omdreiningspunkt (pivot, finger) er et nyttig tips og ha med seg ved innøving av vanskelige akkordskifter.

Dvs. å ha et bevisst forhold til hvilke fingre du må flytte til en annen streng, ved overgang fra den ene til neste akkord. Ved arrangementer basert på god stemmeføring vil du ofte finne en eller to finger som de andre fingrene kan dreies («pivotere») rundt.

Eksempler: Akkordprogresjon ii-V-I-vi

Lillefingeren (4) funker som pivot fra Dm7 til G7 til Cmaj7, og langfinger (1) og pekefinger (2) kan brukes som pivot fra Cmaj7 til Am7


Oppgave 1: Omvending av F7. Finn ut og uttrykk med egne ord, hvor og hvilke finger du her kan bruke som pivot fra det ene grepet til det neste.

Omvendinger av septimakkorden F7. Et godt råd. Sett ord på omvendinger av akkorder på en meningsfull måte. Kaller for eksempel den første «F7 med grunntonen som bass og kvinten på topp»; den andre, «F7 med tersen som bass og septimen på topp»; den tredje, «F7 med kvinten som bass og grunntonen på topp»; og den siste, «F7 med septimen som bass og tersen på topp». Noen omtaler disse innvendingene som henholdsvis 1735, 3157, 5371, og 7513, etter rekkefølgen av intervaller. Omvendingene i eksemplet nedenfor vil da F7 måtte kalles henholdsvis 7351, 1573, 3715, og 5137


Oppgave 2: Finn selv fram til hvilke fingre du kan bruke som pivot.

Forminskede akkord brukt som overgang mellom omvendinger (inversjoner) av akkord



  • akkorder/omdreiningspunkt.1314479350.txt.gz
  • Sist endret: 13 år siden
  • av admin