fingertrening

Dette er en gammel utgave av dokumentet!


Fingertrening

Et viktig ledd i det å få kontroll over fingrene er å trene opp uavhengighet i fingrene. Uavhengighet betyr at du kan beveg en finger uten å bevege de andre.

Vær oppmerksom på at det særlig er fingermuskulaturen inne i håndflaten som er gjenstridig. Musklene er ikke vandt til å bevege seg uavhengig av hverandre. Så det å trene opp uavhengighet i fingrene blir omtrent som å trene opp en lam finger. Men det er mulig, bare at det krever svært sakte bevegelser, og stor tålmodighet.

Fingertrening er nødvendig for å kunne posisjonere fingrene og unngå at fingrene, særlig lillelfinger og ringfinger, beveger seg ukontrollert. Og det er viktig for å kunne økonomisere med fingerbevegelsene, slik at du ikke bruker mer bevegelse enn nødvendig. Det er i sin tur av betydning for den hurtighet du kan oppnå. Men hurtighet må trenes saaaaaaakte!

Legg venstre hånds fingre an mot 5. streng, slik at alle fingrtuppene berører strengen bare så vidt. Klem så sakte og lett ned pekefinger og ringfinger samtidig.

De andre to fingrene skal være helt i ro, og bare såvidt berøre strengen, eller løfte seg lett fra strengen når den trykkes inn av de andre fingrene.

Løft så pekefinger og langfinger sakte opp igjen - de andre er fortsatt i ro. Så klemmer du lett ned langfinger og lillefinger på samme måte, mens de andre fingrene er helt i ro.

Gjentar så denne parvise fingerbevegelsen en 50-100 ganger hver dag i noen uker, eller måneder avhengig av hvor mye tid du trenger. Og det er veldig viktig å ta seg tiden, og bevege fingrene så sakte at du klarer å la de andre være i ro. Pass også på at det leddet du først og fremst klemmer ned er fingrenes rotledd. Etterhvert kan du begynne å gjøre litt større bevegelser.

Denne øvelsen kan du også gjøre med enkeltfingre og med veksling mellom andre fingerpar. Det kan også være nyttig å gjøre det samme med.

Gjør samme øvelsen på å flytte enkeltfingre og fingerpar opp og ned til andre strenger, mens de andre fingrene er i ro.

Øvelse på akkordskifter er god fingertrening. Trikset er også her å øve inn minimal fingerbevegelse, og da ikke å øve det inn raskere enn at du bruker mer krefter og bevegelser enn nødvendig. Jo mer avslappet jo raskere kan det tilslutt bli.

Et annet triks ved akkordskifter er å merke deg hvilke fingre du eventuelt kan unngå å løfte fra strengen.

For eksempel hjelper det å merke seg at du kan holde lillefingeren på samme streng ved skifter fra følgende to varianter av akkorden Hm7b5.

  Hm7b5         Hm7b5
---------    ----1(1)--
---3(4)--    ----3(4)--
---2(2)--    ----2(3)--
---3(3)--    ----------
---2(1)--    ----2(2)--
---------    ---------
Fingersettingen i parantes

Sett fingrene så nærme båndene som mulig, slik at du bruker mist mulig med krefter. Øve med sikte på og slikt at du holder fingre og hånd i en slik posisjon at du ikke anstrenger noen av fingrene når du setter et grep. Anstrenger du deg, så er det noe feil. Prøve da å endre vinkelen og vridningen på hånd og fingre.

En annen ting du kan øve på i så måte er å posisjonere fingrene over strengene slik at du sette ned alle fingrene samtidig når du tar et grep.

Det er som nevnt like viktig å få en uanstengt og riktig vridning på hånd - og vinkel på håndledd og fingerledd - som det er å posisjonere fingertuppene riktig. En må tilstrebe en vinkel og vridning på hånda slik at det for et grep faller helt naturlig å sette ned fingrene samtidig.

For eksempel er overgangen mellom Fmaj7 og G7 nedenfor, lite annet enn en vridning av håndleddet.

Øv først på å posisjonere fingrene over strengene så glatt, uanstrengt og ballettaktig som mulig, uten å trykke strengene ned:

    Am7   Hm7b5   Cmaj7   Dm7    Em7    Fmaj7    G7    Am7    Hm7b5  Cmaj7
|----------------------------------------------------------------------------|
|---1(1)---3(4)----5(4)---6(3)---8(2)---10(4)---12(4)--13(2)--15(4)---17(4)--|
|---0------2(2)----4(2)---5(2)---7(3)----9(3)---10(3)--12(3)--14(2)---16(2)--|
|---2(2)---3(3)----5(3)---7(4)---9(4)---10(2)---12(2)--14(4)--15(3)---17(3)--|
|---0------2(1)----3(1)---5(1)---7(1)----8(1)---10(1)--12(1)--14(1)---15(1)--|
|----------------------------------------------------------------------------|
    Fingersettingen er her i parantes 

  • fingertrening.1195830005.txt.gz
  • Sist endret: 16 år siden
  • (ekstern redigering)